(+357) 22458485

Ο θαυμαστός κόσμος των μελισσών!

 Το μέλος του Green Cluster Πολύδωρος Κώστα ( Μέλι Άγιοι Ανάργυροι ), μας έστειλε τις πιο κάτω φωτογραφίες και μας μεταφέρει τον ενθουσιασμό, το πάθος και την αγάπη του για τα μελίσσια και τις μέλισσες τους.
Οι φωτογραφίες αυτές, τις όμορφες μέρες της Άνοιξης, αποτυπώνουν ένα φυσικό φαινόμενο πολλαπλασιασμού των μελισσών. Στη γλώσσα των μελισσοκόμων λέγεται Αφεσμός, σμηνουργία μελισσών. Ο Πολύδωρος μας έβαλε στην διαδικασία να ψάξουμε περισσότερα στοιχεία και να τα μοιραστούμε μαζί σας.
Ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών και των αρωμάτων και αυτόν τον μήνα διαλέγουν οι μέλισσες να πολλαπλασιαστούν μιας και καταγράφεται την περίοδο αυτή ο πιο αυξημένος πληθυσμών μελισσών μέσα στα μελίσσια.
Το φαινόμενο αυτό της “εξόδου” ενός τμήματος πληθυσμού από την κυψέλη λέγεται «αφεσμός».
Η βιολογική τάση των μελισσών, δηλαδή, για την διαιώνιση του είδους τους, τις οδηγεί σε ένα φυσικό και φυσιολογικό φαινόμενο για τον πολλαπλασιασμό τους, που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που αναρτήσαμε. Ένα μέρος του πληθυσμού της κυψέλης μαζί με την βασίλισσα τους φεύγουν από την συγκεκριμένη «φωλιά» και αναζητούν νέους τόπους γονιμοποίησης και νέες «φωλιές».
Η καινούργια «φωλιά» είναι συνήθως ο κορμός ενός δέντρου, ένα κλωνάρι δέντρου, ένας τοίχος, μια κολώνα. Μοιάζει σαν μελισσοτσαμπί, ένα τσαμπί μελισσών που κρέμεται. Μία απίστευτη εικόνα στα πιο απίθανα μέρη. Εξωτερικά βρίσκονται οι πιο ηλικιωμένες μέλισσες, στο εσωτερικό οι νεότερες και στο κέντρο η βασίλισσα.
Οι οργανωμένοι μελισσοκόμοι και ξέρουν και περιμένουν αυτή την εποχή! Φροντίζουν να ελέγχουν τις πιθανές περιοχές και να μαζεύουν το νέο μελίσσι σε νέα κυψέλη.
Εν τω μεταξύ στην παλιά κυψέλη εξακολουθεί να ζει ο υπόλοιπος πληθυσμός μελισσών όπου γεννιούνται και νέες βασίλισσες. Η πρώτη νεαρή βασίλισσα που εκκολάπτεται μονομαχεί με τις υπόλοιπες και νομοτελειακά επιβιώνει και αναλαμβάνει την αρχηγία η καλύτερη.
Όλα αυτά, στην πανέμορφη κυπριακή ύπαιθρο και στην ανθοφορία τούτης της εποχής.

Error!

Hide Error!

Lost your password?

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close